2. ZPRACOVÁNÍ TĚSTA
f) Těsto po nakynutí dáme na podsypaný vál s pšeničnou hladkou moukou, těsto zpracujeme, umístíme do podsypané chlebové ošatky a přikryté utěrkou necháme na teplém místě dokynout.
3. PEČENÍ CHLEBA
g) Chléb pečeme na plechu s pečícím papírem, a to ve vyhřáté troubě, při následujících teplotách:
230°C po dobu 10 minut
200°C po dobu 35 minut
Pokud chceme tmavší kurčičku, chléb 10 minut před koncem potřeme troškou vody.
ŠKVARKOVÝ CHLÉB
Na škvarkový chléb potřebujeme:
350 gramů ŽITNÁ MOUKA (tmavá, chlebová)
250 gramů PŠENIČNÁ MOUKÁ (tmavá, chlebová)
14 gramů SŮL
5 gramů DRCENÝ KMÍN
18 gramů SUŠENÉ DROŽDÍ
360 ml VLAŽNÁ VODA
100 gramů VEPŘOVÉ ŠKVARKY (použil jsem ty z LIDLU)
PŠENIČNÁ MOUKA NA PODSYPÁNÍ
VÝROBNÍ POSTUP
1. PŘÍPRAVA TĚSTA
a) Do misky ve které budeme těsto zpracovávat dáme postupně ŽITNÁ MOUKA (tmavá, chlebová 350 gramů) , PŠENIČNÁ MOUKA tmavá, chlebová, 250 gramů), SŮL (14 gramů), DRCENÝ KMÍN (5 gramů). Pomocí vařečky vše promícháme a následně přidáme SUŠENÉ DROŽDÍ (18 gramů).
b) Misku dáme do míchacího stroje (domácí robot s nástavcem pro hnětení těsta), stroj zapneme na nižší stupeň, a postupně přidáváme VLAŽNOU VODU (360 ml = 360 gramů)
c) Postupně kombinací nižších a vyšších stupňů rychlosti vypracujeme hutnější těsto (cca 4-6 minut)
d) Zhruba dvě minuty před koncem do těsta zapracuje VEPŘOVÉ ŠKVARKY (100 gramů) a necháme ještě chvíli těsto zpracovávat v kuchyňském robotu.
e) Po vypracování těsta jej přendáme do mísy, podsypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout (cca 45 - 60 minut)