VÝROBNÍ POSTUP

(POPIS K VIDEU)

1. VÝROBA KVÁSKU

a) Do misky si rozdrolíme DROŽDÍ (42 gramů), přidáme 1 polévkovou lžíci CUKRU KRUPICE a 1 polévkovou lžíci POLOHRUBÉ MOUKY. Promícháme, a přidáme cca 70 ml VLAŽNÉHO MLÉKA. Misku zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít (cca 10-15 min.)

2. VÝROBA TĚSTA

b) Do misky se vzešlým kváskem postupně přidáme POLOHRUBOU MOUKU (560 gramů), CUKR KRUPICE (100 gramů), ŽLOUTEK (3 x), ROZPUŠTĚNÉ MÁSLO (110 gramů),VANILKOVÝ CUKR (8 gramů), zbytek VLAŽNÉHO MLÉKA (cca 130 ml), nastrouháme kůru z 1 x BIO CITRONU a nakonec přidáme RUM (2 x polévková lžíce). Mísu umístíme do kuchyňského robota, nasadíme hnětací vidlici, mírně těsto OSOLÍME,  a zapneme na mírný stupeň hnětení. Vypracujeme středně husté těsto. Pozor, těsto musí být vláčné ! Pokud jej vláčné nemáte, nechte jej ještě chvíli v robotu dopracovat (případně přidejte ještě trošku mouky)

c) Do misky s vypracovaným těstem  vysypeme ROZINKY ( 60 gramů), znovu kuchyňského robota zapneme na hnětení, a rozinky do těsta zapracujeme.

d) Těsto vyjmeme z misky, dáme na pracovní stůl vysypaný polohrubou moukou. Těsto na stole dopracujeme, několikrát přeložíme a vypracujeme bochánek, který umístíme na plech do trouby, na kterém máme pečící papír. Bochánek přikryjeme kuchyňskou utěrkou, a necháme v teple nakynout..

e) Po nakynutí bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, nakrojíme nožem do kříže a posypeme PLÁTKY MANDLÍ (25 -30 gramů).

VELIKONOČNÍ MAZANEC

NA 1 MAZAMEC POTŘEBUJEME:

KVÁSEK:

42 gramů DROŽDÍ (ČERSTVÉ DROŽDÍ) ( ve videureceptu je chyba, správně je 42 gramů)

1 lžíce CUKR KRUPICE

1 LŽÍCE POLOHRUBÁ MOUKA

cca 70 ml VLAŽNÉHO MLÉKA

TĚSTO: 

110 gramů KVALITNÍ MÁSLO ( né polské, ne HERA apod.)

3 x ŽLOUTEK

60 gramů ROZINKY (SULTÁNKY)

100 gramů CUKR KRUPICE

8 gramů VANILKOVÝ CUKR

560 gramů POLOHRUBÁ MOUKA

130 ml VLAŽNÉ MLÉKO 

2 x POLÉVKOVÁ LŽÍCE RUM  (nebo 1 x čajová lžička rumového aroma)

SŮL

1 x CITRON (IDEÁLNĚ V BIO KVALITĚ)

NA ZDOBENÍ

1 x VEJCE (na potření)

PLÁTKY MANDLÍ (cca 20-30 gramů)

CUKR MOUČKA (na posypání po upečení)

Na podsypání budeme potřebovat ještě trošku polohrubé mouky




3. PEČENÍ MAZANCE

OBOUSTRANNÉ PEČENÍ (ROZEHŘÁTÁ TROUBA)

165 - 170°C ( u nové TROUBY teplota 160-165 °C)

40-45 MINUT ( U NOVÉ TROUBY DOPORUČUJEME HLÍDAT ČAS, DOBA PEČENÍ MŮŽE BÝT VÝRAZNĚ KRATŠÍ, a před koncem pečení použijte špejli, mazanec propíchněte, aby jste se ujistili, že mazanec je upečený. )