VÝROBNÍ POSTUP

(POPIS K VIDEU)

1.Příprava TĚSTO na VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

a) Do misky si nadrobíme DROŽDÍ (20 g) , přidáme CUKR KRYSTAL (1 polévková lžíce)

POLOHRUBÁ MOUKA (1 polévková lžíce) a vlažné MLÉKO (1/3) a metličkou vymícháme a necháme vzejít KVÁSEK

b) Do KVÁSEK poté nasypeme zbytek POLOHRUBÁ MOUKA (530g), CUKR KRYSTAL (60 g), přidáme špetka SŮL a nalijeme zbylé vlažné MLÉKO (205 ml), dále přidáme na kostky nakrájené MÁSLO (110g) a ŽLOUTKY (2 ks ) a vše metlou vymícháme do hladkého TĚSTO

c) Hotové TĚSTO ručně dopracujeme a posypeme lehce POLOHRUBÁ MOUKA a necháme na teplém místě vykynout


3.Dokončení VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

h) Vyskládáné VELIKONOČNÍ JIDÁŠE na pečícím papíru všechny potřeme vidličkou rozmíchaným VEJCEm aby se nám po upečení krásně leskly

ch) Vložíme do trouby na oboustranné pečení na 180-185 stupňů na cca 7-10 minut

Po upečení VELIKONOČNÍ JIDÁŠE potřeme rozehřátým MEDem a posypeme SKOŘICi a CUKRem KRUPICE

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

NA VELIKONOČNÍ JIDÁŠE (CCA 15 - 20 KUSŮ) BUDEME POTŘEBOVAT:

110 gramů KVALITNÍHO MÁSLA

530 gramů POLOHRUBÁ MOUKA

20 gramů DROŽDÍ (ČERSTVÉ DROŽDÍ)

205 ml vlažné MLÉKO

2 x ŽLOUTEK

60 gramů CUKR (KRYSTAL, KRUPICE)

SŮL


NA POTŘENÍ BUDEME POTŘEBOVAT

1 x VEJCE

MED

SKOŘICI

CUKR KRYSTAL

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.Výroba VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

d) Na pracovní stůl si nasypeme trochu POLOHRUBÁ MOUKA a vyndáme vykynuté těsto

e) Z vykynutého TĚSTO poté vytvarujeme delší šišku kterou krájíme na tenčí kousky (1 ks znamená 2 ks JIDÁŠE)

f) Z těchto plátů poté tvarujeme ručně JIDÁŠE na různé způsoby (návod viz. VIDEO)

g) Hotové JIDÁŠE skládáme do pečícím papírem vyloženého plechu