KOLIK Z RECEPTU VYROBÍME: cca 2 litry

KONZISTENCE: středně hustá

Doporučujeme zahřát žloutky s cukrem na minimální teplotu 70 °C , zmenšíte tím riziko případných zdravotních komplikací z neupravených žloutků.

JAHODOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR

Na JAHODOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR potřebujeme: 

5 x VAJEČNÝ ŽLOUTEK

200 gramů CUKR KRUPICE

450 gramů MRAŽENÉ JAHODY (můžou být i čerstvé)

400 gramů SLEZENÉ KONDENZOVANÉ MLÉKO (SALCO apod)

8 dcl (0,8 l) SMETANA 31%

3 dcl (0,30 l) VODKA (použil jsem FINSKOU vodku)


VÝROBNÍ POSTUP

(POPIS K VIDEU)

a) Do hrnce dáme vodu a hrnec postavíme na zapnutý sporák.

b) Hned jak začne voda v hrnci vařit, umístíme na něj o něco vetší nerezovou mísu - vytvoříme tím "vodní lázeň"

c) Do mísy dáme ČERSTVÉ ŽLOUTKY (5 kusů nebo 130 g pasterizovaných žloutků) ) a CUKR (200 gramů). Pomocí ručního elektrického šlehače a za stálého zahřívání ve vodní lázni žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny.

d) Přidáme SLAZENÉ KONDENZPVANÉ MLÉKO ( 400 gramů) a znovu pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.

e) Přidáme JAHODOVÉ PYRÉ z 450 gramů MRAŽENÝCH JAHOD (vytvoříme pomocí mixéru).

f) Přidáme SMETANU 31% ( 8 dcl) a znovu pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.

g) Necháme zahřát na 70°C , odstavíme a následně přidáme VODKU (cca 3dcl a více), promícháme a stáčíme do uzavíratelných láhví.

Necháme vychladnout. Podávejte chlazené.