KOLIK Z RECEPTU VYROBÍME: cca 2 litry
KONZISTENCE: středně hustá
Doporučujeme zahřát žloutky s cukrem na minimální teplotu 70 °C , zmenšíte tím riziko případných zdravotních komplikací z neupravených žloutků.
JAHODOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR
Na JAHODOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR potřebujeme:
5 x VAJEČNÝ ŽLOUTEK
200 gramů CUKR KRUPICE
450 gramů MRAŽENÉ JAHODY (můžou být i čerstvé)
400 gramů SLEZENÉ KONDENZOVANÉ MLÉKO (SALCO apod)
8 dcl (0,8 l) SMETANA 31%
3 dcl (0,30 l) VODKA (použil jsem FINSKOU vodku)
VÝROBNÍ POSTUP
a) Do hrnce dáme vodu a hrnec postavíme na zapnutý sporák.
b) Hned jak začne voda v hrnci vařit, umístíme na něj o něco vetší nerezovou mísu - vytvoříme tím "vodní lázeň"
c) Do mísy dáme ČERSTVÉ ŽLOUTKY (5 kusů nebo 130 g pasterizovaných žloutků) ) a CUKR (200 gramů). Pomocí ručního elektrického šlehače a za stálého zahřívání ve vodní lázni žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny.
d) Přidáme SLAZENÉ KONDENZPVANÉ MLÉKO ( 400 gramů) a znovu pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.
e) Přidáme JAHODOVÉ PYRÉ z 450 gramů MRAŽENÝCH JAHOD (vytvoříme pomocí mixéru).
f) Přidáme SMETANU 31% ( 8 dcl) a znovu pomocí ručního elektrického šlehače promícháme.
g) Necháme zahřát na 70°C , odstavíme a následně přidáme VODKU (cca 3dcl a více), promícháme a stáčíme do uzavíratelných láhví.
Necháme vychladnout. Podávejte chlazené.